Het zijn twee termen die heel veel met elkaar te maken hebben, praktisch en theoretisch niet zonder elkaar kunnen, maar ó zo vaak verward worden. De marketingstrategie versus de communicatiestrategie. Deze blog staat in het teken van deze twee soorten strategieën, waarom ze elkaar versterken, maar bovenal wat ze zo verschillend maken.
De marketingstrategie is onderdeel van de organisatiestrategie. De organisatiestrategie, ook wel bedrijfsstrategie genoemd, is geen onderdeel van deze blogreeks, maar daar gaan we binnenkort wel separaat over vertellen. In de marketingstrategie staat beschreven hoe de organisatie zijn marketingdoelstellingen voor de lange termijn wil bereiken, inclusief gevolgen voor beslissingen over doelgroepen, het aanbod (dit wordt toegelicht in les #3), de marketingmix en positionering. De conclusie is dat je het fundament vormt waarin je beschrijf wie je dient, wat je aanbiedt, hoe je dit gaat vermarkten (de moderne marketingmix), wanneer je dit gaat doen (SMART-doelstellingen) en hoe dit aansluit bij jouw organisatiedoelstellingen.
De marketingstrategie moet ervoor zorgen dat jouw organisatiedoelstellingen eerder worden behaald. Hierdoor schiet je niet met hagel, maar maak je gerichte en zeer specifieke keuzes die leiden tot een beter imago en het bedienen van een markt die jou nodig heeft. Dit heeft indirect, maar vaak zelfs direct, een positief resultaat op het behalen van betere salescijfers.
De communicatiestrategie is weer een onderdeel van de marketingstrategie. Je krijgt dus de volgende chronologische funnel voor het uitwerken van je strategieën:
De communicatiestrategie is het fundament voor alle vormen van communicatie die je als bedrijf uitvoert. De communicatiedoelstellingen zijn hierin leidend om te kunnen achterhalen welke vormen van communicatie noodzakelijk zijn om de doelstellingen te behalen. Deze strategie heeft zowel een interne als een externe focus, dus dit geldt voor de manier hoe je de interactie opzoekt met je werknemers en collega’s als met je klanten, leveranciers en prospects. Het doel is om relaties op te bouwen of te onderhouden en je merkimago te versterken.
De communicatiestrategie is de start van je communicatieplan, wat er vervolgens voor zorgt dat je een duidelijke richting hebt en je focust op hoe jij de boodschap bij jou doelgroep(en) wil brengen en welke doelstellingen daarmee gepaard gaan.
De conclusie voor de communicatiestrategie is dus met wie je de interactie wilt opzoeken, waarom je de interactie wilt (doelstellingen), waarover je communiceert (boodschap) en op welke manier (kanalen, vormen en soorten).
In de titel van deze blogpost staat het: de marketingstrategie versus communicatiestrategie. Denk jij nu: “Het is niet of/of (versus), maar ze zijn toch beide van fundamenteel belang voor je bedrijf?” Het antwoord op deze vraag is een absolute “ja”! Voor de oplettende lezer zijn we benieuwd of dit direct bij je opkwam. 🙂
Zoals de funnel hierboven al aangaf start je met de bedrijfsstrategie, vervolgens met de marketingstrategie en daarna met de communicatiestrategie. Grote kans dat je tijdens het uitwerken van de ene strategie weer even een stap terug doet naar de andere om ervoor te zorgen dat je flexibel blijft voor nieuwe ideeën en dat het een geheel vormt.
Vaak blijft het niet bij deze strategie funnel en wordt dit nog verder gefaseerd. Echter, beschrijven we andere mogelijke strategieën hier bewust niet, omdat deze drie strategieën altijd essentieel zijn voor elk bedrijf. Verdere strategieën zijn bepalend of je de bedrijfs-, marketing- en communicatiedoelstellingen kunt behalen. Dit verschilt alleen zodanig per type bedrijf, dat we liever hebben dat je hier tijdens een gratis strategiesessie naar vraagt en we je de tip geven welke strategie van toepassing is op de organisatie waar jij werkt.
Een strategie zet je niet neer in een uurtje tijd. Daar moet je goed over nadenken en het vraagt om een constante evaluatie of het je bedrijfsdoel dient, je de juiste doelgroep aanspreekt en daardoor ook met feedback uit de markt ervoor zorgt dat deze constant gefinetuned wordt. Dat vraagt enigszins wat ervaring, maar gelukkig hebben we een aantal stappen voor je uitgeschreven die je helpen bij het uitwerken van de ultieme basis voor een marketingstrategie. Hier komt het:
Zodra je de bovenstaande 9 stappen hebt uitgevoerd, heb je een fundamentele basis voor je marketingstrategie. Heb je hierover nagedacht, maar blijven er nog steeds vragen openstaan of heb je het idee dat het niet gespecificeerd genoeg is? Laat het ons weten en we helpen je vrijblijvend een stapje verder!
De basis, of zelfs meer dan dat, is volledig uitgewerkt. Nu wordt het tijd voor de communicatiestrategie. Zoals hierboven werd uitgelegd, beschrijf je hierin met wie je de interactie wilt opzoeken, waarom je de interactie wilt, waarover je communiceert en op welke manier.
Het is goed mogelijk dat je al een tijd bezig bent met marketing & communicatie. Als je een startend bedrijf hebt of je werkt voor een bedrijf dat al maanden of jaren communiceert, is het te adviseren om minstens eens per jaar een communicatiestrategie te ontwikkelen. Op deze manier blijf je wendbaar voor de nieuwste ontwikkelingen in communicatieland en speel je in op de behoefte van je doelgroep(en).
Net zoals bij de marketingstrategie vertellen we je ook bij de communicatiestrategie welke basisstappen je dient te doorlopen. In feite is de communicatiestrategie een onderdeel van het communicatieplan. We gaan dus eigenlijk de stappen doorlopen waaruit jouw communicatieplan dient te bestaan:
De marketing- en communicatiestrategie dragen bij aan een fundamenteel sterk bedrijf. Het zorgt dat je
Nou dit beknopte verhaal van de ‘basics’ is een beetje uit de hand gelopen qua informatielading en lengte. 😉 Hopelijk haal je er je voordeel uit, geeft dit jou meer focus, effectiviteit en sturing in het bouwen van je marketing en communicatie fundament. Heb je hier vragen over, plan een gesprek in en we helpen je vrijblijvend verder!